Patiëntendossiers Co-Med nog altijd niet overgedragen aan nieuwe huisarts Noord-Holland (2024)

Laatste nieuws

Sophie Niemansburg

2 minuten leestijd

Nieuws
9 reacties

De nieuwe huisarts in Breezand kan nog niet starten met zijn praktijk, omdat de curatoren van Co-Med een goodwillvergoeding vragen voor het overdragen van de patiëntendossiers. Ook het dwangbevel van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) brengt geen schot in de zaak.

De IGJ legde begin juli Co-Med een zogeheten ‘bestuursdwang’ op waarmee Co-Med verplicht werd tot het meewerken aan de overdracht van patiëntendossiers. De onlinehuisartsenpraktijk Arene kreeg vanaf dat moment de bevoegdheid om alle 55 duizend Co-Med-patiënten in te zien en over te dragen aan een nieuwe huisarts, zodra de patiënt deze had.

Eerder liet huisarts Wouter Breebaart in Medisch Contact weten dat hij in het Noord-Hollandse Breezand een nulpraktijk ging beginnen. Vierduizend van de 6500 voormalige Co-Med-patiënten hebben zich via Breebaarts zelfgebouwde website ingeschreven, en toestemming verleend voor overdracht van het patiëntendossier. ‘De oplossing die de IGJ begin juli bracht, is dat via de onlinehuisartsenpraktijk Arene handmatig alle patiëntendossiers kan overzetten. Maar ik heb geconstateerd dat dat een ondoenlijke logistieke operatie is, gezien het grote aantal patiënten. Daarom heb ik de curator verzocht om de bulk van het patiëntenbestand aan ons over te dragen via de leverancier van het Huisartsen Informatie Systeem, maar dit wil de curator alleen geven doen als er goodwill betaald wordt. En dat is heel vreemd, want ik neem hun praktijk niet over: ik begin een volledig nieuwe praktijk. Goodwill wordt een enkele keer voor een goedlopende praktijk gevraagd, maar in dit geval betreft het een praktijk die failliet is.’ Doordat de dossiers niet zijn overgedragen, besloot Breebaart de geplande opening op 1 augustus niet door te laten gaan.

Voorheen was Breebaart zelf in gesprek met de curatoren van Co-Med, maar inmiddels is zorgverzekeraar VGZ in plaats van hem in gesprek om een oplossing te vinden. VGZ laat weten dat zij woensdag 31 juli nadere overeenstemming lijken te hebben bereikt met de curatoren van Co-Med over de overdracht van de dossiers, en dat het ‘een dezer dagen’ geregeld is. Of er goodwill voor betaald gaat worden, kon VGZ vooralsnog niet zeggen. Ook de curatoren van Co-Med hebben nog niet gereageerd op vragen van Medisch Contact. De woordvoerder van de IGJ laat weten dat Arene vooralsnog de partij is die de dossiers kan overdragen. ‘Maar mogelijk dat gezien de bijzondere situatie dit wat langer gaat duren.’

Lees ook

  • Exit Co-Med, enter Wouter Breebaart!

  • IGJ regelt inzage en beheer medische dossiers Co-Med-patiënten

  • Definitief einde overeenkomst zorgverzekeraars met Co-Med

Nieuws huisartsen
  • Sophie Niemansburg

    Sophie Niemansburg werkt sinds 2022 als journalist bij Medisch Contact Ze schrijft onder meer voor de rubrieken tucht en wetenschap. Ook bespreekt ze regelmatig een tuchtzaak in de wekelijkse podcast van Medisch Contact.

Op dit artikel reageren inloggen

Reacties

  • Patiëntendossiers Co-Med nog altijd niet overgedragen aan nieuwe huisarts Noord-Holland (3)

    P.J. Mitra

    arts en jurist gezondheidsrecht, onafhankelijk medisch adviseur ArtsTotaal, Schaijk

    Het medisch dossier, dat van de patiënt is en niet de praktijk, gegijzeld houden is meer dan schofterig. Juist van curatoren, die zelf advocaat zijn, toetsbaar door de rechter maar ook tuchtrechtelijk aan te spreken zijn, mag je verwachten dat ze zic...h niet inlaten met dit soort praktijken, nog daargelaten het gezondheidsnadeel dat patiënten als gevolg van deze actie ten deel kan vallen. En natuurlijk krijg je maar een paar grijpstuivers voor een stapel bureau's en stoelen zonder patiënten, maar dat is geen rechtvaardiging.

    Kort geding en tuchtklacht tegen de curatoren vanuit de patiënten, al dan niet georganiseerd, zijn mijns inziens ook nog mogelijkheden om medewerking alsnog af te dwingen, naast handhaving door IgJ en het hele dossier proberen te herconstrueren vanuit andere bronnen, wat een monsterklus gaat zijn.

    Overigens, waarom wordt het niet gewoon via de HIS-dienstverlener gedaan? Het is niet alsof de curatoren dan nog middelen hebben om schade kunnen vorderen met verder geen relevante waarde in de failliete boedel en, belangrijker nog en voorliggend, de wet en het dwangbevel van IgJ nopen tot onvoorwaardelijke medewerking van overdracht van medische dossiers die niet tot de boedel kunnen behoren, nu die van de respectievelijke patiënten zijn.

    [Reactie gewijzigd door Mitra, Peter John op 07-08-2024 10:04]

  • Patiëntendossiers Co-Med nog altijd niet overgedragen aan nieuwe huisarts Noord-Holland (4)

    S.P.J. Kievit-van Keulen

    Huisarts, Oirschot

    Ik ben een nulpraktijk gestart in Oirschot toen Co-med er nog zat, net voordat ze failliet gingen. Ook wij krijgen niet alle dossiers, en niet alle dossiers zijn compleet.
    Tja het is veel werk, maar dat wist je toen je eraan begon. En er zijn meer ...mogelijkheden om in de tussentijd een dossier op te bouwen. Vaak weten patiënten wel wat ze hebben, brieven zijn op te vragen bij ziekenhuizen (daar staat ook vaak een stuk medische voorgeschiedenis in). Ook aan medicatie kan je al veel zien.
    Ook patiënten waar wij nog geen dossier van hebben zijn welkom bij ons.

    Jammer dat patiënten in Breezand hoop hadden op een huisarts vanaf 1 augustus.

  • Patiëntendossiers Co-Med nog altijd niet overgedragen aan nieuwe huisarts Noord-Holland (5)

    A. G?bel

    Huisarts, Amstelveen

    Ik heb nog nooit zo'n schofterige vertoning meegemaakt als met deze zielig spelende, meesmuilende boeven van Co-med. Doen alsof hun hart bij de zorg ligt (not), dan miljoenen aan inschrijfgeld cashen, en slechts een magere, kale huisartsenzorg neerze...tten, aandeelhouders flink betalen, vervolgens failliet gaan en dan de handen in onschuld wassen.
    Gatverdamme wat een smerig spel. We moeten ons schamen dit in huisartsenland te hebben laten gebeuren, alleen omdat waarnemers geen praktijkhouder willen worden, én omdat de verzekeraars dit soort kale zorg entameren door digitalisering en on-line zorg te promoten. Daar haken dit soort boeven op in. Laat dit niet de toekomst zijn!

  • Patiëntendossiers Co-Med nog altijd niet overgedragen aan nieuwe huisarts Noord-Holland (6)

    A. G?bel

    Huisarts, Amstelveen

    Ongelooflijk dat we als huisartsen op dagelijkse basis aan allerlei stupide regeltjes gebonden zijn (vooral 'veilig mailen', en alles zo 'AVG-proof' dat we er zelf nauwelijks nog bij kunnen en meer van dergelijke overdreven veiligheidsmaatregelen). M...aar als het er een keer wérkelijk toe doet, is ons rechtssysteem niet in staat om spijkers met koppen te slaan en chanteren de boeven van Co-med zonder enig probleem de rest van de wereld met het achterhouden van dossiers die potverdulleme als de wiedeweerga aan de ECHTE dokters moeten worden overgedragen.

    [Reactie gewijzigd door G?bel op 05-08-2024 09:41]

  • Patiëntendossiers Co-Med nog altijd niet overgedragen aan nieuwe huisarts Noord-Holland (7)

    G.K. Mitrasing

    Huisarts, vogelvrij

    Aan welke rechtspersoon is het “dwangbevel” gericht? Niet duidelijk.

  • Patiëntendossiers Co-Med nog altijd niet overgedragen aan nieuwe huisarts Noord-Holland (8)

    BIG gereistreerd arts , Huisarts NP, 's-Hertogenbosch

    Aan de waarnemend huisartsen die zich hebben ingelaten met Co-Med: heb de moed om dit ook in uw curriculum (" vlees in de kuip ") voor een volgende sollicitatie te zetten.
    De curator van het failliete Co-Med dient de belangen van schuldeisers. Wie ...zijn dan die schuldeisers die "goodwill voor patiënten dossiers"... vragen ?
    Zorgverzekeraars : veel succes en doorzettingskracht bij uw fraude onderzoek door de eigenaren van de moeder-Holding van Co-Med, een commercieel bedrijf dat over lijken ging.
    J.H. Sessink, huisarts NP , BIG geregistreerd arts

  • Patiëntendossiers Co-Med nog altijd niet overgedragen aan nieuwe huisarts Noord-Holland (9)

    J. Wind

    huisarts, Wijk en Aalburg

    Goedwillende dokters werken dus duidelijk niet bij 'goodwill Co-Med'.

  • Patiëntendossiers Co-Med nog altijd niet overgedragen aan nieuwe huisarts Noord-Holland (10)

    H.I. Piccardt Brouwer

    Huisarts , Nieuwe Niedorp

    Hier blijkt maar weer dat je goedwillende dokters tot van alles kan dwingen maar tegen partijen zonder BIG-registratie kan niemand effectief optreden. Die partijen horen dan ook niet thuis in de eerstelijnszorg.

  • Patiëntendossiers Co-Med nog altijd niet overgedragen aan nieuwe huisarts Noord-Holland (11)

    J.M. van Ittersum-van Beukering

    Huisarts , Zwolle

    Hoe is dit nu toch mogelijk. Het medisch dossier is eigendom van de patiënt en wordt beheerd door de huisarts. De techniek van het compleet en beveiligd overdragen kost wel geld, HIS leveranciers vragen daar een vergoeding voor bij bv overname van ee...n praktijk.
    Maar dat is iets héél anders dan Goodwill eisen.
    Hoe is het mogelijk dat het in rechtsstaat Nederland zo lang duurt om die dossiers gedwongen over te zetten?

Reacties op deze site

  • Een hoogleraar onwaardig

    20 reacties https://www.linkedin.com/posts/jim-van-os-416ab1b0_antwoord-aan-dolf-algra-...

  • We doen niet meer aan de brandstapel, maar verketteren andersdenkenden nog steeds

    5 reacties https://www.linkedin.com/posts/jim-van-os-416ab1b0_antwoord-aan-dolf-algra-...

  • Brandbrief bezorgde psychiaters – een reconstructie met nog veel open vragen

    10 reacties (2)Er is door mij voorgesteld dat er verkennend onderzoek plaats zou vind...

Meest gelezen

  1. We doen niet meer aan de brandstapel, maar verketteren andersdenkenden nog steeds
  2. Brandbrief bezorgde psychiaters – een reconstructie met nog veel open vragen
  3. Verbinding verbroken
  4. Een hoogleraar onwaardig
  5. Gestoorde empathie bij psychopathie is als een slechte ritssluiting
Patiëntendossiers Co-Med nog altijd niet overgedragen aan nieuwe huisarts Noord-Holland (2024)
Top Articles
Preschool Smiles Promo
Kaiser Online Affiliate
Northern Counties Soccer Association Nj
NYT Mini Crossword today: puzzle answers for Tuesday, September 17 | Digital Trends
Txtvrfy Sheridan Wy
Osrs But Damage
Deshret's Spirit
Geometry Escape Challenge A Answer Key
OnTrigger Enter, Exit ...
Daniela Antury Telegram
Delectable Birthday Dyes
Helloid Worthington Login
Calmspirits Clapper
Cvs Appointment For Booster Shot
Leader Times Obituaries Liberal Ks
St Maries Idaho Craigslist
Plan Z - Nazi Shipbuilding Plans
Healthier Homes | Coronavirus Protocol | Stanley Steemer - Stanley Steemer | The Steem Team
Tyrone Unblocked Games Bitlife
Rs3 Ushabti
Silky Jet Water Flosser
Craigslist Wilkes Barre Pa Pets
Used Patio Furniture - Craigslist
Victory for Belron® company Carglass® Germany and ATU as European Court of Justice defends a fair and level playing field in the automotive aftermarket
Cognitive Science Cornell
Malluvilla In Malayalam Movies Download
Tottenham Blog Aggregator
Helpers Needed At Once Bug Fables
Allegheny Clinic Primary Care North
Craigslist/Phx
Bi State Schedule
J&R Cycle Villa Park
Workboy Kennel
24 slang words teens and Gen Zers are using in 2020, and what they really mean
Scioto Post News
Save on Games, Flamingo, Toys Games & Novelties
T&J Agnes Theaters
Metro 72 Hour Extension 2022
Delaware judge sets Twitter, Elon Musk trial for October
Mohave County Jobs Craigslist
Craigslist Ludington Michigan
The Banshees Of Inisherin Showtimes Near Reading Cinemas Town Square
Dogs Craiglist
More News, Rumors and Opinions Tuesday PM 7-9-2024 — Dinar Recaps
Gfs Ordering Online
Who Is Responsible for Writing Obituaries After Death? | Pottstown Funeral Home & Crematory
Dwc Qme Database
1Tamilmv.kids
Joe Bartosik Ms
Otter Bustr
Ubg98.Github.io Unblocked
Latest Posts
Article information

Author: Kareem Mueller DO

Last Updated:

Views: 5808

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kareem Mueller DO

Birthday: 1997-01-04

Address: Apt. 156 12935 Runolfsdottir Mission, Greenfort, MN 74384-6749

Phone: +16704982844747

Job: Corporate Administration Planner

Hobby: Mountain biking, Jewelry making, Stone skipping, Lacemaking, Knife making, Scrapbooking, Letterboxing

Introduction: My name is Kareem Mueller DO, I am a vivacious, super, thoughtful, excited, handsome, beautiful, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.